privind lucrările de înregistrare sistematică derulate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) prin Programul național de cadastru și carte funciară
Informăm deținătorii de terenuri agricole că, în perioada 02.06.2025 – 04.08.2025 la nivelul Unității Administrativ Teritoriale Vișeu de Sus, se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în sectorul cadastral nr.65 – după pod Valea Vinului, partea stângă. Localizare: între strada Valea Vinului – est și zona PLOPI – sud, limită UAT Vișeu de Jos – vest și până în valea Blidarului – N).
Lucrările se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), demarat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. La sediul Primăriei Vișeu de Sus este afișată reprezentarea grafică a sectoarelor cadastrale în care se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică, precum și etapele desfășurării lucrărilor de înregistrare sistematică.
- Ce trebuie să facă cetățeanul în cazul în care pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care acesta deține proprietăți, se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică
1. Să meargă la punctul de informare
- punctele de informare sunt organizate la sediile primăriilor de pe raza UAT-urilor în care se derulează lucrările de înregistrare sistematică sau în alte locații anunțate în timpul campaniei de informare.
2. Să meargă la Primărie cu actele de proprietate pentru a obține copii legalizate
- în cazul localităţilor unde funcţionează birouri ale notarilor publici se va face legalizarea notarială a copiilor actelor de proprietate.
3. Să pregătească actele necesare intabulării și să le înmâneze echipei de teren a executantului lucrărilor
- actele doveditoare ale dreptului de proprietate* (Titlu de proprietate, Certificat de moștenitor, Contract de vânzare-cumpărare) în copie legalizată;
- actele de identitate, în copie;
- actele de stare civilă, în copie.
* În cazul în care actul doveditor este Titlul de proprietate emis în baza legilor proprietății, nu este necesară predarea copiei titlului de proprietate. Potrivit Legii nr. 7/1996, copiile TP-urilor sunt predate executantului de către OCPI
4. Să colaboreze cu echipa de teren a executantului lucrărilor de înregistrare sistematică, să-i permită accesul pe proprietate și să verifice datele din fișa de date care îi va fi prezentată.
5. Să meargă la Primărie după afișarea rezultatelor lucrărilor de cadastru și să verifice dacă informațiile despre proprietatea sa sunt corecte.
6. Să depună cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.
- Cererea de rectificare poate fi făcută în termen de 60 de zile de la data afişării documentelor tehnice ale cadastrului, la Comisia de soluționare a cererilor de rectificare, care va funcționa la sediul primăriei (unde sunt afișate documentele tehnice), ori în alt loc pus la dispoziție de primărie.