Muzeul de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus prezintã o sintezã a culturii materiale și spirituale a localitãții și a zonei sud-estice a Maramureșului istoric. Este o zonã deosebit de interesantã și bogatã în valori cultural-etnografice și istorice, creații ale unei comunitãți multietnice, în care trãiesc români, germani, maghiari, ucraineni.
Muzeul s-a deschis la 1 Decembrie 2003, de ziua Marii Uniri a românilor. La baza patrimoniului actualului muzeu stau colecțiile de piese istorice și etnografice, constituite în jurul anului 1970, la trei școli din localitate, prin strãdania unor dascãli de istorie: Ana Mihalte - Școala generalã nr.7, Alberta Igna și Domnica Sabadâș - Școala generalã nr.1 și Ion Țelman - Liceul Teoretic “Bogdan Vodã”. Prin unificarea acestor colecții, în anii 1980, s-a realizat un muzeu al orașului care, în condițiile pauperizãrii vieții sociale și culturale de la sfârșitul “epocii de aur”, s-a desființat și cu acea ocazie s-a pierdut clãdirea ce îl gãzduia precum și majoritatea pieselor valoroase din componențã. Ceea ce a rãmas s-a depozitat, în condiții improprii, mutându-se în diverse locuri din oraș.
Dupã 1990 s-a hotãrât reînființarea Muzeului. Colecția rãmasã a fost datã, în custodie, profesorului Ion Țelman, colaborator al Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, care a îmbogãțit-o cu obiecte aduse de elevii liceului. De asemenea s-au fãcut achiziții și s-au primit donații.
Fondul muzeistic cuprinde peste 1100 de piese, din care aproape 800 se gãsesc în expoziția permanentã, structuratã pe douã secții: istorie - o salã și etnografie - douã sãli, din care una de mari dimensiuni.
(Ion Țelman, Petru Ulian, Iuliu Copândeaan, Muzeul de Istorie și Etnografie Vișeu de Sus – Maramureș, Ed. Aska Grafika, Sighetu Marmației, 2005, pp. 3-4)
Adresa: Vişeu de Sus, Str. Libertăţii nr. 7, Telefon: +40 745.631.787, E-mail: muzeuviseu@yahoo.com